torstai 26. elokuuta 2010

Rosien turvonnut jalka

Mie olen ollut tiistaista lähtien kipeenä ja lenkit Rosien kanssa on olleet pelkkiä pissatuksia takapihalta lähtevästä metsästä. Niin sitten kävi, että eräänä pissatuskertana Rosie yllättäen rupesi pälyilemään jalkaansa. Aluksi ajattelin, että sillä on vain tassulla kylmä, kun sitä nostelee. Sitten tarkastin tassun, ei mitään. Lopulta tilanne otti käännöksen pahempaan ja Rosie veti koko jalkansa jäykästi ylös ja kuin krampissa tämä takajalka alkoi täristä. Päätin suunnata äkkiä sisälle. Rosie kinkkasi kolmella jalalla koko matkan, mutta ei vaikuttanut kivuliaalta.

Kotona jalka vieläkin kramppasi ja Rosiella oli selkeästi vaikeaa löytää hyvä asento sen kanssa. No, aloin sitten hieroa jalkaa, koska ajattelin sen auttavan, koska omiinkin kramppeihin hieronta on auttanut. Hieronta ei tuntunut sattuvan, koska Rosie sulki levoliaasti silmiään jalkaa käsitellessäni. Lopulta kramppi loppui ja pääsin syöksymään TK:n whippetpulinoihin ja avautumaan tästä kauheasti tapahtumasta, joka prinsessaani oli kohdannut!

2 tuntia kului ja yllättäen huomasin, että krampanneen jalan kinner oli turvonnut.


Akillesjänteen edessä, missä pitäisi olla vain nahka, oli n. 1cm paksu nestekerros! Jaiks, ja eikun uudelleen TK:hon vollottamaan. Jalkaansa Rosie ei arastele, sitä saa tutkia ihan rauhassa. Olen hoitanut sitä kylmällä sekä kylmässä vedessä kastellulla siteellä, jonka olen kietonut keveästi puristamaan turvonnutta aluetta. Rosie kuitenkin astuu linttaan ravatessaan, eli pikkaisen kai jalalla astuminen sattuu?

Eniten minua ahdistaa, että en tiedä, mitä oikeastaan tapahtui. Voisiko olla mahdollista, että hieroin liian kovaa ja krampissa olleesta jalasta repesi jokin lihas, josta vapautui kudosnestettä? Mutta eikö koira olisi jotenkin reakoinut tähän, muuten kuin siristelemällä autuaasti silmiään? Huomenna soitan neuvottomuuttani eläinlääkäriin ja kyselen venähdyksistä... Mutta voiko jalka venähtää kävellessä?

1 kommentti:

Orifame Senja kirjoitti...

Et sä varmasti oo tehnyt mitään väärin!!Vamma on voinut syntyä aikaisemminkin!Pidä levossa ja vie HYVÄLLE ELL:lle. Tulehduskipulääke on poikaa tuohon, kun on ensin selvitetty vamman todellinen luonne!!
Virheisiin ei ole vinttikoiran jalan kanssa varaa. Tarvittaessa hae apua kauempaakin. Alan harrastajat / kasvattajat osaavat usein suositella sopivaa ortopediä tms. Turvotuksiin voi aina käyttää ensiapuna kylmäpakkausta. Ihoa vasten pitää olla pyyhe ja liikaa kylmentämistä tulee varoa.