perjantai 4. syyskuuta 2009

Uusi lelu ja Maljapuron sorsat


Nimittäin niin tuo Maljapuron sorsat varmasti jo nyt miettiivät, kun Rosien näkevät. Meillä on tapana Rosien kanssa ajaa joka reissulla sorsat karkuun ...








Sorsien jahtaaminen on paitsi hauska ajanviete vinttikoiralle, niin myös hyödyllistä sorsille. Nuo ankat kun ovat sitä mitä syövät: pulla-aivoja. Ne lähtevät usein miten koirakkoa karkuun vasta viime tingassa. Maljapuron sorsia tietenkin ruokitaan, vaikka se on kiellettyä. Tästäpä uhkarohkeus on osittain peräisinkin sekä myös se, että populaatiosta on tullut sitä talvehtivaa sorttia. Ei kovinkaan mukavalta näytä vaakuttimien elämä, kun ne hytiseevät lumihangessa. Onneksi osa kesä/syksyruokkijoista älyäävät sitten jatkaa syöttämistä läpitalven... Noita sorsia pitäisi mielestäni aina vain ruokkia veteen! ihan rottien varalta ja ennen kaikkea sen, etteivät pääsisi kesyyntymään liikaa.

Eilen mm. löydettiin Rosien kanssa yksi kuollut ukkosorsa. Tappotapa oli selvä: jokin napannut kaulasta kiinni ja ravistellut kuoliaaksi. Eli jonkun hurtan hampaisiinhan se pulla oli joutunut, kun ei ole osannut varoa. Pah. No tulipahan avauduttua siitäkin aiheesta :D


Uusi lelu (kuvassa näkyvä pupuriepu) osottautui suureksi hitiksi ja sitä piti raahata pitkin maita ja mantuja niin ylpeänä, että emäntää ihan nauratti katsella! Toivottavasti tollainen "riepu" aktivoisi sitä halua tulevaisuudessa tappaa myös viehettä. Suuret haaveet olisi päästä maastoihin joku päivä juoksemaan Rosien kanssa... Tuloksilla ei niin väliä mutta koirasta se olisi varmana kivaakin! Maastojen kannalta tosin vähän mietityttää, että tuleekohan Rosiesta kunnon diskipirtti, kun se on sen verta temperamenttinen typy :D Voisin hyvin kuvitella, että se alkaisi mölistä juoksuparille, että prkl mun ohi et mene!




Ja sitten vauhdissa lelun kanssa:




Loput kuvat TÄÄLLÄ


Olen tässä laskeskellut, ettei meillä ole viety likaista sanomalehteä roskiin enää ... kahteen viikkoon? Rosie on aika pitkällä jo sisäsiisteydessä, joskaan ei täysin sisäsiisti. En usko, että se pidättäisi esim juuri herättyään pitkiltä päikiltä. Lisäksi sen sisäsiisteys ei koske oman kodin ulkopuolisia tiloja -- esim. rappukäytävää tai porukoitten kotia : P Mutta kyllä ylpis silti olen! 3kk ja näyn hyvin menee, wau! Toivottavasti ei kylemenvät ilmat anna sisäsiisteydelle takapakkia. En usko, että Rosie kuitenkaan päiväsaikaan pystyy pidättämään vielä juuri 5-6 tuntia pidempään. Noin 5 tuntia se on maximissaan ollut yksin ja sinä aikana ei ole tullut vahinkoja. Kun koulut starttaavat, alkaa sitten tulla niitä 6 tunninkin yksinoloja, mutta uskon, että neiti pärjää mainiosti.

Rosie viettää yksinolo aikansa makkarissa pentuportin takana (tuplavarmistettu sitomalla yksi kompostiverkko siihen, ettei alikaan pääse.) Sinne se osaa jo hyvin jäädä, kun huomaa, että teen lähtöä. Jotenkin kummasti yksi päivä Meiko ja Tuisku olivat päässeet makkariin sen kaveriksi. En ymmärrä! Liekö sitten hypänneet yli 70cm korkean aidan yli : D Meiko mennyt ensiksi ja Tuisku apinoinut perässä... heh.

Myös ulkoilukerrat ovat vähentyneet huomattavasti. Silloin kun Rosie 7,5viikkosena tuli meille, niin tuntui ettei päivässä ehtinyt muuta tehdäkään kuin käydä sen kanssa pissillä ja kakalla. Yötä myöten. Nyt me käydään about 6 kertaa ulkona. Joskus enemmänkin, riippuu miten päivän ohjelma asettuu. Pyrin siihen, että yksi lenkki olisi ainakin hihnassa kävelyä. Sitten osa on pelkkiä nopeita pissityksiä metsässä ja sitten käydään pidempi ja yksi lyhyempi metäslenkki vapaana. Ja Rousari tietty pinkoo sammalmättäitä pitkin tuhatta ja sataa :D

Rosien ruokinnasta sen verran, että olen nyt tänään julmasti tarjonnut sille vain nappuloita. Se on "jotenkin" (*viheltelyä*) tullut vain sillä nirsommaksi, että olen nappuloiden sekaan sotkenut lihaa. Eli nyt opetellaan siihen, että nappuloita syödään paljaaltaankin. Sitten voi saada jälkkäriksi lihaa.

Yksi asia ei ole kyllä nyt viime aikoina sujunut vaavin kanssa... ja se on kynsien leikkuu. Kaksi ensimmäistä kertaa sujui ongelmitta, mutta nyt alkaa hullu rimpuilu ja sätkyily, kun pitäisi leikata. En tajua, mistä se keksi, että kynsien leikkaaminen onkin yhtä kamalaa kuin teurastus. Välillä Rosie alkaa jopa vähän läähättämään stressiään. Pelkkä selälleen kääntäminen ei ole niin paha, mutta auta armias, kun ne kynsisakset ottaa! Onkohan se yhdistänyt jonkin täysin asiaan kuulumattoman asian kynsienleikkuuseen? En vain tiedä, mikä tämä asia olisi, kun aiemmat kerrat on menneet ihan nips, naps. No, toivottavasti tämän ehtii vielä oppia.

Ei kommentteja: