keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Pellettejä!

Hoho! Minulla on maailmaa mullistavia uutisia! Mun kissat on  nähkääs siirtyneet pellettivessojen käyttöön! Jiihuu! 3 vuotta sitten yritin tyrkyttää triolle pellettejä, mutta silloin ei pelletit hienotassuille kelvanneet. Mut nytpä kelpaa! "Totuttamisprosessi" vei n. 4kk, mutta strategiana se oli simppeli. Ehkä tästä on jollekulle apua:

Vaihe 1: Ököplussaa hiekan sijaan.
Vaihe 2:  Hiekkalaatikko A:han ököplussaa ja hiekkalaatikko B:hen Cat's Best paakkuuntuvia minipellettejä (todella pieniä, oikeesti!)
Vaihe 3: Molempiin hiekkalaatikoihin Cat's Best minipellettejä.
Vaihe 4: Normihiekkis pois. pellettivessa kuvioihin ja sinne Pirkan/Lidlin/Cat's Betsin paakkuuntumattomia (puruuntuvia) pellettejä. Hiekkalaatikko B:hen edelleen minipellettejä.
Vaihe 5: Kun isommat, paakkuuntumattomat pelletit alkavat kelvata ja kaikki talouden kissat tekevät niille seka pissinsä että isommat hätänsä, voi minipelleteistä luopua ja siirtyä kokonaan pellettivessoihin! 

Niin ja tosiaan, olen havainnut, että Pirkan / Cats Best / Lidlin ym. pelletit ovat puolet pienempiä kuin esimerkiksi Vapon pelletit. Vapon pellettejä me tullaan tuskin edes käyttämään. Minipelleteissäkään ei ole muuta vikaa paitsi niiden erittäin suolainen hinta ja huono riittävyys. Meillä kulutus oli luokkaa 1 pussi 1,5 viikkoon! Hintaa 10l minipellettipusilla on ostopaikasta riippuen 10-15e. Pirkan normipellettipussi (6l) maksaa alta 3 euron. Lidlissä on toisinaan tarjouksella 6l pellettipussi 1,99e/kpl.

Tuiskua ujostutti enkä siksi saanut demonstroivaa
 kuvaa pellettivessasta käytössä. 
Meidän pellettivessat on tehty varastolaatikoista, jotka ovat päällekkäin ja päällimmäiseen on porattu reikiä. Pidän näitä omatekoisia pellettivessoja parempina kuin esimerkiksi PeeWeetä. Päällimäiseen laatikkoon voi nostaa näppärästi kannen päälle ja sitten ravistella koko hökötystä niin, että varmasti kaikki puru valuu alimpaan laatikkoon, joka sitten tyhjennetään ja huuhellaan. Toivottavasti möykkytrio jatkaa pellettien käyttöä jatkossakin. Pelletit aiheuttavat vähemmän sotkua ja pölyämistä sekä ovat halpoja ja ekologisia (sekä mielestäni hygienisempia.)

Se pelleteissä ja sitten koiraharrastamisen pariin: Käväisimme syyskuussa Muuramessa ja lokakuussa Tuuloksessa näyttelemässä. Muuramessa Rosie oli AVO ERI4 SA (paikalla oli yli 10 AVO-luokan narttua!) ja Tuuloksessa  maltillisemmin AVO ERI3:sia neljästä AVO-luokan nartusta. Parempaakin menestystä olisi voinut odottaa tuomarilta, joka Tuulosta kovemmassa seurassa antoi Rosielle Vara-SERTin! ;) Nyt Rosie on siirtynyt talvilomalle. Sekä näyttelyt että juoksuhommat jatkuvat sitten ensi keväänä. Jätin myös toissa päivänä agilityhallin avaimen pois, koska tuntui, etten saa yksinäni mitään järkevää treenattua. Toivon mukaan ensi vuonna alkaisi jokin meille soveltuva kurssi, niin pääsisimme jatkamaan agilityakin!

Mutta nyt otetaan rennosti ja nautitaan pitkistä metsälenkeistä, koirakavereiden seurasta ja vähän verijäljen nuuhkimisesta... :)

On se ihana!

7 kommenttia:

Orifame Senja kirjoitti...

Olipa hyvä ja opettavainen bloggaus!! Tämän asian äärellä olen ollut useinkin. Nyt on hyvä ohje, johon tutustumaan voi asiasta kiinnostuneet lähettää! Loistavaa Elina!

Bediitta kirjoitti...

Kuulosti toimivalta ohjeelta. Voisi itsekin kokeilla pellettejä,kun on noin hyvä ohjekin nyt tiedossa. :)

Elina kirjoitti...

Kiva, jos vinkeistä on jollekin apua! Me ollaan kyllä tykätty pelleteistä :)

MissMisery kirjoitti...

Moi! Kiitos kovasti vinkeistä! Olisi kiva, jos voisit ottaa valokuvan laatikon pohjassa olevista rei'istä, saisi vähän käsitystä kuinka pieniä ja miten tiuhaan kannattaisi laittaa niitä, jos päätyy samanlaiseen DIY-ratkaisuun. Olen itse pitkään pohdiskellut törkeän kalliin mikrohiekan vaihtamista edullisiin pelletteihin. Arkailen vain pölyämisen ja allergisoitumismahdollisuuden kanssa, sillä esim. sahanpurusta saan itse aika herkästi pahan heinänuhatyylisen kohtauksen. Toisaalta myös mikrohiekka käy tällä hetkellä sekä omaan että kissojen nenään ja pärskimme vuorotellen, kun joku on kuopimassa laatikolla. Oletko havainnut eroa kissoissasi: kumpi aivastuttaa enemmän, mikrohiekka vai pelletit? Pähkäilen myös sitä, miten paljon pellettejä on pitkin poikin vessan lattiaa lopulta, sillä toinen kissoistani (Amos) on hyvin aggressiivinen, lähes maaninen kuopija, ja mikrohiekankin kanssa on pitänyt turvautua omatekoiseen erikoisratkaisuun, jottei kaikki hiekka olisi jatkuvasti lattialla laatikon ulkopuolella. *huoh* Osaa elämä olla vaikeaa välillä... ;) t. Balineesiprinssin väki

Elina kirjoitti...

Joo, mie voin ottaa. Toiseen tuli hiukkasen liian isot reiät, tipahtelee puolikkaan pelletitkin niistä läpi :D

Meillä ei oikeastaan koskaan juuri aivastella -- tai sitten niin satunnaisesti, etten kiinnitä huomiota. Sen sijaan pöllyävät hiekat aiheuttivat itämaisille köhimisiä. Pelletit eivät onneksi pöllyä melkein yhtään, kun ovat tiivistä kamaa :)

Itseäni juuri kismitti tuo mikrohiekan leviäminen ympäri asuntoa. Pelletit leviävät huomattavasti vähemmän... eivätkä ainakaan möykyt sillä leiki samalla tavalla kuin mikrohiekalla!

Kyllä meidät katit mielummin sitä ihanaa mikrohiekkaa käyttäisivät, onhan se luonnollsempi materiaal heijä tassuilleen. Mutta hiekat hinnassaan ja leviämisessään jäävät kyllä pelleteille kakkoseksi.

MissMisery kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Vilja kirjoitti...

Huomasinpas vasta nyt teikäläisen viestin tuulenkoirissa(lokakuulta..), mutta en valitettavasti pysty yksityisviestejä käyttämään keltanokka aseman vuoksi. Eli Toto on oikein mukava ryövärinpoika, helppo kaveri ja vähän nössykkä :) Pikkuisen arka vielä vieraita koiria kohtaan, mutta eiköhän se siitä rohkaistu kasvaessaan. Ja olisi kyllä kiva tavata Kuopion vinttejäkin mahdollisuuksien mukaan, paljon käydään kyllä Itä-Suomen puolella!